fbpx
Klikt er niemand op jouw doneerbutton?
  • Lees de 5 tips voordat je nieuwe donateurs kunt werven
  • Een succesvolle wervingscampagne leunt tegenwoordig op vele factoren
  • Conversie gedreven marketing heeft pas zin als je winkel op orde is
See Think Do Care Model Dennis Brussaard DLGR Doelgerichter Fondsenwerving
Dat begint met het See, Think, Do, Care Model.
1. Wees zichtbaar (zodat mensen je zien)

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen door mijn contentmarketing strategie. Ik heb er dus voor gezorgd dat ik vindbaar ben op het thema waar jij op gezocht hebt…

SEO en SEA marketing is dus een goede start.

En waarschijnlijk was er sprake van een ‘trigger’. Je was naar iets op zoek omdat je ermee bezig bent. Waar trigger jij mensen mee om ze naar jouw organisatie te krijgen?

Ik heb specifieke kennis. Net zoals jij. Waar etaleer jij die? Een non-profit organisatie kan heel goed zichtbaar worden via Facebook of de dagelijkse media. En ben je helemaal professioneel dan creëer je een ‘buzz’ (nieuws, rumoer).

En niet iedereen is direct mijn potentiële klant. In de See fase is de klant nog geen klant. Ik zet dus breder in, maar wel doelgericht 😉 Doe jij dat ook of vraag je meteen om een donatie?

De volgende vraag is of ik je ook de informatie bied waar jij naar op zoek bent. Met andere woorden: is mijn winkel op orde?

2. Biedt mensen de ruimte om kennis met je te maken (na te laten denken)

Wanneer iemand een kledingzaak binnenloopt, laat je hem ook even rondkijken. Wat is er irritanter dan dat de verkoper meteen vraagt: ‘Kan ik u helpen’?

Je hebt ook klanten die meteen op hun doel afgaan omdat ze zich meteen aangesproken voelen. Die hebben iets met jouw merk ‘gekregen’ omdat je iets voor hen kunt betekenen. Maar dat gaat niet vanzelf…

Als jij voor een stichting werkt met het thema gezondheiddieren of kinderen weet je dat het werven direct mensen aan kan spreken. Omdat het hen op een intrinsieke manier raakt. Echter voor iedereen geldt: hoe gaan mensen jou vinden? En hoe wordt je relevant als jouw thema net iets anders ligt, dus niet direct in het interessegebied van je consument?

Wanneer je niet de mode biedt die de consument past of zoekt, dan ben je (nog) niet relevant. Je hebt dan meer overtuigingskracht nodig om te kijken of de klant bereid is een bepaalde kleur of outfit uit te proberen. Je geeft ze niet meteen een broek van maat 42 met de factuur. Je hebt dus eerst iets uit te leggen waar mensen over na kunnen denken.

Geef de consument de ruimte om vragen te stellen en beantwoord deze deskundig. Biedt ze de ruimte om eerst met jou kennis te maken. Laat ze eens wat uitproberen, biedt ze iets aan van waarde. Voor jou iets kleins, voor de consument iets waardevols.

En dan moet je winkel op orde zijn. De nieuwe mode mooi geëtaleerd. Alle informatie moet mooi en overzichtelijk te zien zijn. Het moet je aanspreken, je moet er thuis voelen. Je ermee kunnen identificeren.

Maak de informatie toegankelijk met een aansprekende video. Breng hiermee gevoel en emotie over door echte verhalen te vertellen. Storytelling is van oudsher nog steeds het meest succesvol gebleken, vooral als het gaat om het werven van nieuwe donateurs.

3. Zet jouw autoriteit in om mensen te informeren (onderneem actie als het ijzer heet is)

Er komt een moment dat de consument laat zien dat hij/zij geïnteresseerd is. Dat kun je online meten, of je ontvangt een telefoontje, een SMS op een spot, een mail. Kijk eens naar de bezoekers van open dagen of bijeenkomsten.

Welke outfit biedt je hen? Ga je het gesprek aan? Laat je informatie achter? Hier is de fase aangebroken voor de CTA (Call-To-Action). Hier is een doneerbutton zeker relevant. Of een direct mail (die overigens nog steeds effectief werkt), een collecte, een fundraising actie, een evenement. Heb je er al eens aan gedacht om iemand te vragen of ze een proefdonateur willen worden voor een half jaar? In dat half jaar kun je beginnen met een relatie op te bouwen.

Als je huidige donateurs- of ledencampagne niet werkt en je bent niet bereid te veranderen, dan zal je altijd dezelfde resultaten behalen als je voorheen deed. Al te vaak zie ik meteen de welbekende GEEF vraag. Dat is marketing 1.0 om het maar even duidelijk uit te drukken. Dat werkte vroeger.

Brussaard:, Doelgerichter.com
4. Zorg goed voor je donateur (care)

Even een telefoontje. Een mail. Een bedankbrief of –video. Wat heb je kunnen bereiken dankzij je donateur? Waar zou een donateur behoefte aan kunnen hebben?

Op welke passende manier zou je hem of haar kunnen binden?

5. Breng je boodschap over in beeld

Wie weet ben jij een moderne en gedreven marketeer die ervaren sparringpartners zoekt. Of overweeg je om een DRTV spot te maken om nieuwe donateurs te werven.

Deze blogpagina is bedoeld om jou in de SEE fase te laten zien dat ik besta.

Denk er eens over na (THINK). En als je het leuk vindt kunnen we eens een afspraak maken (DO).

Dan beloof ik je dat wij de service bieden (CARE) waarmee we nog jarenlang succesvolle campagnes kunnen ontwikkelen!

Dennis Brussaard

Doelgerichter

Kantoor: +31 35 53 35 743
Mobiel: +31 6 54 628 928
Mail: dennis@dlgr.nl

Ik vergelijk het met de tientallen ‘doneerbuttons’ op de websites. Die hebben geen enkele waarde als je niet eerst zorgt dat de consument begrijpt en voelt wat jij voor hen kan betekenen. Door ook in de SEE en THINK fase te zaaien, zal je meer oogsten.

Brussaard:, Doelgerichter.com
Onze expertise
Onze Portfolio
BLOG Dennis
Home
Lees meer artikelen (worden frequent toegevoegd)
57%
Awesome

Was dit nuttig?

  • Ik lees best nieuwe dingen
  • Ja te gek!
  • Ik doe het allemaal al!
By |2017-09-29T06:36:23+01:00september 24th, 2017|Campagnes, DRTV, Nieuws|